Foto: Keystone Pictures USA, Zuma Press – NTB Scanpix.

Mens vi venter på Zappa: en Frank Zappa hyllest

Billetter

19.09
KL 19.00
Cosmopolite Scene - Oslo
Senhøsten 2019 byr på et herlig gjensyn med Dweezil Zappa i en ny hyllest til sin far – også denne gangen med Det Norske Blåseensemble som «spesial guests». «Mens vi venter på Zappa» er først og fremst et resultat av Det Norske Blåseensembles enorme kjærlighet til ikonets låtkatalog. Samt en totalt manglende evne til å vente til langt ut i november før de får spille Frank Zappas fantastiske låtskatter igjen.
Det er ikke bare musikerne selv som gleder seg over nyheten om en «oppvarmende» Zappa-konsert 19. september på Cosmopolite Scene i Oslo. Det Norske Blåseensembles fans fra hele landet finner veien til deres hyllestkonserter til ikonet.
 
Trompetist og arrangør Stian Aareskjold er ensemblets egen ‘Zappa primus motor’ for de ulike prosjektene. Han fikk for alvor opp øynene for ikonets musikalske univers i 1993 – det året Zappa døde av uhelbredelig kreftsykdom. Aareskjold ble blåst fullstendig over ende av Zappas innspilling med Ensemble Modern, «The Yellow Shark», og hans dypdykk i en eventyrlig og kompleks musikalsk verden skulle begynne.
 
– Jeg hadde lyst til å spille denne musikken, men jeg hadde lyst til å gjøre det på en ny måte. Ikke som en kopi av Zappas band og ikke som en kopi av Ensemble Modern. Jeg valgte å arrangere for messingblås og perkusjon, forteller Aareskjold.
 
Som sagt, så gjort. Det rette brassensemblet fant han i egne rekker i Det Norske Blåseensemble, og med Aareskjolds arrangementer kulminerte prosjektet i CDen The Brass from Utopia – A Frank Zappa Tribute (2013). Siden utgivelsen har ensemblet spilt konsertversjoner en rekke ganger til stor glede for fans i hele landet. Entusiasmen nådde nye høyder når Dweezil Zappa inviterte med seg ensemblet på to ganger europaturné med «Zappa Plays Zappa» og «50 years of Frank». Entusiasme ble til eufori da en tredje invitasjon dukket opp til hyllesten «Hot Rats» i november 2019.
 
Og mens vi venter på (Dweezil) Zappa lader ensemblet opp messingblåserne, slagverkere og svorne fans fra fjern og nær til en heidundrende konsertopplevelse i Oslo. Selvsagt på Aareskjolds musikalske skreddersøm.
 
 
Om Frank Zappa 

Kompositorisk var Frank Zappa inspirert av Stravinsky, Stockhausen og Varese men musikkikonet er umulig å plassere i en bås. Han komponerte alt fra den streiteste rhythm and blues, via alt av jazzrock med sløye arrangementer, til avansert samtidsmusikk. I tillegg kommer tekstene og det teatralske; han sparket til alle kanter og han var og ble en opprører og aktivist.
 
Zappa la listen skyhøyt for både seg selv og omgivelsene og det å være en av hans musikere ble et kvalitetsstempel uten sidestykke. Det var ingen vits i å søke jobb hos ham hvis man ikke var meget notekyndig og hadde ekstraordinære talenter. «Play something impossible», var ofte åpningsreplikken når han samlet musikerne til øvelse. Hvilket de gjorde i opptil tre måneder før hver turné.

Medvirkende

Det Norske Blåseensemble

Andre relaterte konserter

Annet
Dweezil Zappa and special guests: The Norwegian Wind Ensemble
24.11, 25.11
Gøteborg, Oslo
Kjøp billett / LES MER
DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE
Tollbugata 4-6, 1767 Halden, P.B. 122,
N-1751 Halden, Norway
TEL: +47 69 17 82 50 (09.00-15.00)
HOVEDSPONSOR:
Det Norske Blåseensemble er støttet av Kulturdepartementet, Østfold Fylkeskommune og Halden kommune.